Диабет и алкохол – тотално несъвместими

Алкохолните напитки, особено когато са в по-голямо количество, са доста опасни за употреба от хора, които имат диабет

 

диабет алкохол

Да не забравяме, че те имат специфично действие, особено в случаите, когато пациентът ползва хипогликемични средства. Това се дължи на намаляване стойностите на кръвната захар, които стават много по-ниски от нормалното. Това може да доведе до хипогликемия. Подобна ситуация може да е много опасна за живота на пациента.

Пациентите с диабет трябва да запомнят добре, че:

Алкохолът пречи за преработването на захарта от черния дроб. Това може да доведе до хипогликемия.

Спиртните напитки по доста специфичен начин влияят върху панкреаса.
Алкохол може да се пие в малки количества, само след ядене и в никакъв случай на гладно.

Основни правила за пиене при диабет:

Всички напитки могат да бъдат разделени в две групи:

Първата група съдържа достатъчно спиртни напитки с алкохолно съдържание от около 40% (водка, ракия, уиски). В такива случаи, така наречена „доза“ достатъчно, за да предизвика хипогликемия, е 50-100 мл.
Втората група съдържа по-малко напитки, но в тях има по-високо съдържание на захар (сухи вина, шампанско). В този случай, като допустимата „доза-риск“ е 150-250 мл.

При диабет трябва да се премахне използването на десертни и подсилени вина, ликьори и сладко шампанско. Бирата е от така наречените „разрешени“ напитки, ако количеството изпита бира не надвишава 300 мл. Съществува риск от т.нар забавена алкохолна хипогликемия, ако се приемат през нощта достатъчно големи количества алкохол.

Трябва да се помни, че употребата на алкохол може да доведе до сериозни и необратими последици и при всички случаи да се избягва консумацията, ако вече е налице заболяване от диабет.

Споделете статията

One Response to "Диабет и алкохол – тотално несъвместими"

  1. Въобще не съм съгласен с по-горната статия. Казвам ви това от личен опит. Аз също съм диабетик от няколко месеца и се лекувм с хапчета. Също така имах и много висок холестерол и много високо ГГТ. Мога да ви кажа едно – че когато пия понякога от 100 до 200 гр. водка или уиски тялото ми се чувства много добре и по никакъв начин не свалям или вдигам захарта. Затова се обръщам към всички диабетици – не слушайте псевдолекари, а пийте и яжте всичко което тялото ви иска, но в умерени количества. Всичко останало е лекарска измама.Много малко хора по света са способни да ти кажат какво точно може да ядеш и да пиеш, а това може да стане само чрез лични изследвания при дадения лекар, а в България те се броят на пръсти.

    Reply

Добавете коментар