Скрит диабет – как да го познаем?

Само редовните тестове могат да покажат дали има скрит или латентен диабет

 

скрит диабетСкритият диабет е латентна форма на заболяването , която няма клинични признаци. Ако едно лице има скрит диабет, то не страда от глюкозурия и има нормална глюкоза на гладно. Естествено, обичайните тестове показват, че има хора с ниво, което не надвишава 10 ммол/л, но въпреки това те имат латентна захар болест. В тялото на всяко такова лице продължава да се натрупва глюкоза, и в крайна сметка бъбреците вече не могат да рециклират целия запас от въглехидрати. В резултат на това метаболизмът е сериозно нарушен и това вече се характеризира с тежка форма на диабет и неговите усложнения.

Важно е да се знае, че една латентна форма на болестта не е твърде ясна. Затова трябва да се застраховаме превантивно. Трябва редовно да се изисква специален тест за глюкозния толеранс. Това ще разкрие скритият диабет и като резултат ще може да се избегне причината за повишаване нивото на глюкозата. Необходимо е докторът да знае точно проблема, да му се разкрият точно и пълно всички симптоми и историята им, ако има такава. Само така той ще бъде в състояние да назначи адекватен курс на лечение.

В някои случаи, макар и рядко, е възможно самият човек да разбере, че има латентен или скрит диабет. Необходимо е да се обърне внимание на предупредителните сигнали: хората, които са изложени на риск, имат сърбеж в областта на гениталиите, пародонтоза, ожулвания и охлузвания, рани, които трудно зарастват. В тези случаи те винаги трябва да се консултират с лекар и да се тестват с тестове, които ще могат достатъчно добре и ефективно да разкрият състоянието им.

Споделете статията

Добавете коментар