При диабет плодовете са задължителни

С малко повече внимание и желание диабетиците могат да включат плодове в своето дневно меню

 

плодове диабет

За създаване на индивидуално меню, което да отговори на нуждите на пациента, диетолозите включват голямо разнообразие от продукти. И плодовете за болните от диабет са незаменим елемент от една балансирана диета. Естествено, не всички, а само тези, които са бедни на въглехидрати, но богат на влакна, каротин и витамини.

Когато става дума за горски плодове, в диетата могат да се включат само кисели или сладко-кисели сортове. Оптимално е, когато съдържанието на въглехидрати в тези плодове е 3,4%, приемливо е и до 10%. Но в последния случай трябва да се внимава за количеството плодове, което се консумира на ден.

Във вашата диета можете спокойно да включите ягоди, червено френско грозде, къпини, череши, горски ягоди, боровинки и диня. Този списък може да бъде допълнен и с ябълки и ананас, киви и круши, кайсии и праскови, портокали и лимони. Посочените по-горе ягодовоплодни плодове могат да бъдат приемани в достатъчно големи количества – от 200 до 400 гр. дневно.

Трябва да се откажете от райската ябълка, гроздето, смокините, стафидите и бананите. При тях има излишък на въглехидрати. Тези плодове, особено ако имате диабет, е най-добре да се изключат от менюто напълно, или в крайни случаи могат да се приемат в малки количества и не всеки ден.

Споделете статията

2 Responses to "При диабет плодовете са задължителни"

  1. Ot godini iam samo palnozarnest xliab no ne svaliam kilogrami-imam Xa6imoto i vzex da vdigam kravna zaxar-7.4 sutrin.Ni6to ne pomaga kato dieta,problema mi e v xormona TSX koito e tu nagore tu nadolo.Nikoi endokrinolog ne moje da go nagodi s eutiroksa,mislia,4e vsi4kite mi problemi idvat ot 6titovidnata jleza!

    Reply

Добавете коментар