Висок риск от развитие на диабет тип 2 се свързва с псориазис

Според последните изследвания, е установено, че хората с псориазис са изложени на висок риск от развитие на диабет тип 2

псориазис
Висок риск от развитие на диабет тип 2 се свързва с псориазис

Д-р Джоел Гелфанд, добре известен дерматолог от Университета на Пенсилвания, който е бивш член на Националната фондация по псориазис и водещ експерт, уверено говори за тази връзка в статиите, които е публикувал. Рискът е най-висок при хора с тежка форма на псориазис. Такива пациенти трябва да бъдат подложени на специални изследвания за диабет.

Проучванията сравняват данни от 108 000 пациенти с псориазис и 430 000 души без наличието на болестта. Установено, че хората от първата група е 46% по-вероятно да страдат от диабет тип 2 в сравнение с останалите. В своето съобщение за пресата, изследователите отбелязват, че връзката между двете заболявания, на първо място може да се обясни с факта, че и двете заболявания са свързани с възпаление в организма.

Каква е връзката между тези две заболявания?

Псориазис и диабет – на пръв поглед, тези заболявания нямат нищо общо помежду си, но всяко едно от тях може да предизвика появата на другото. За лечение на първото обикновено се използва хормонално противовъзпалителни медикаменти – кортикостероиди. Те имат положителен ефект върху болестта, ефективно отстраняват основните симптоми, докато в същото време, тези лекарства повишават нивото на глюкоза в човешка кръв. В резултат на постоянно използване на стероидни лекарства с 35% е по-голям риска от развитие на диабет. Наличието на едно заболяване влошава друго, и не бива да се забравя, че се диабета е предразполагащ фактор за развитието на псориазис.

Споделете статията

Добавете коментар