Ароматерапия за диабетици – масло от пачули помага при екземи и рани

Етеричното масло от пачули е лечебен балсам за диабетиците

Маслото от пачули може да направи чудеса за раните на диабетиците
Маслото от пачули може да направи чудеса за раните на диабетиците

От незапомнени времена е ценено заради лечебните си свойства. Индийските, малайзийските, китайските и японските лечители го използвали като силна противоотрова при ухапвания от змии и насекоми. С него обработвали бельото и дрехите на болни за предотвратяване на епидемии, използвало се при лечение на тежки нервни разстройства, грип, херпес, стрижещ лишей, рани, малария и други видове трески, болести, свързани с отоци и проблеми на храносмилателния тракт. В масажа етеричното масло от пачули оказва лимфодренажно действие.

Освен това то е мощен афродизиак – една от най-разпространените съставки в парфюмерийната промишленост. Придава на аромата характер и трайност, запазва йерархията на парфюмерната тоналност. Но най-често се добавя в козметиката за противодействие на процеса на стареене.

Етеричното масло от пачули овлажнява, възстановява и осигурява по-активно обновление на клетките на уморената кожа, нормализира секрецията на мастните жлези. Бори се с екземи, сухи дерматити, гъбични инфекции. Има силно регенериращи, лифтингови и антиоксидантни свойства и се използва не само в борбата със стареенето на кожата и лекото моделиране на овала на лицето, но и като средство за рехабилитация след пластични операции.

Може да се добави в крем, в тоалетно мляко, тоник или друго базово масло в пропорции 3-4 капки на 5 мл основа. Или могат да се смесят 2 капки етерично масло от пачули, 2 – от иланг-иланг, 1 – грейпфрутово масло, и да се добавят към 10 мл основа.

При липса на противопоказания сутрин и вечер обтривайте лицето, врата и областта на деколтето с козметичен лед, приготвен от смес от 5 капки масло от пачули с 1 ч.л. мед или сметана и 200 мл вода.

Споделете статията

Добавете коментар