Диабетът изисква специална дисциплина при хранене

Основното лечение за пациентите с диабет е да се постигнат навици за подходящо хранене

Храненето при диабет може да бъде хе вкусно, хем полезно
Храненето при диабет може да бъде хе вкусно, хем полезно

Но не самолечение! Всяка една промяна, която хората с диабет искат да направят по отношение начина на живот и хранене, трябва да бъде съгласувана с техния лекуващ лекар. При диабет диетата трябва да бъде организирана по такъв начин, че организмът да получава необходимото количество полезни хранителни вещества.

Лекарят трябва да определи диета, която да помага за намаляне на теглото, ако са налице наднормени киограми, или за напълняване (ако е налице липса на телесно тегло).Теглото трябва винаги да бъде на нивото на идеала, защото от това пряко зависи състоянието на вашето здраве и производителност. Вашият лекар трябва да обърне внимание на ограничения прием на прости въглехидрати в храната, които включват разнообразие от сладкарски изделия, плодови сокове и захар, защото тези храни причиняват незабавно рязко покачване на кръвната захар, което може да доведе тъжни последствия. При диабет храната трябва да бъде подбрана така, че тялото да получава определено количество протеини, мазнини и въглехидрати. Последните съдържат нишесте, което не позволява бързото покачване на нивата на кръвната захар и се разгражда много бавно (за около един час).

Думата „диета“ може би плаши голяма част от населението на света. Обикновено диетата се възприема като нещо ограничаващо нашия живот, нашата комфорт и удоволствие. Но организирането на правилния подход към проблема, наречен „диабетна диета“, прави възможно да се живее спокойно и да яде вкусно. Запомнете – Идеален състав на диета при диабет е – 15-20 на сто протеин, 20-25 – мазнини и 55-60 процента въглехидрати.

Споделете статията

Добавете коментар