Специалистите

Доктор Найден Ценов: Болните от диабет са се увеличили с два пъти през последните 10 години

Доктор Найден Ценов е специалист по ендокринология и болести на обмяната. Работил е в Майчин дом, където е участвал в проучване на гестационния диабет. Провеждал е и консултации в някои от по-големите столични медицински центрове. Завършил е Медицинска Академия в столицата, специализирал е в Университетските болници в Пловдив и Стара Загора. В момента провежда изследвания и проучвания относно диабета при децата, както и наблюдения относно стресовия диабет. Има негови научни публикации в няколко чужди и в почти всички български медицински издания. 

 

Доктор Ценов, води ли се статистика за болните от диабет?

Диабетът е социално заболяване, за което трудно се води статистика. За едно десетилетие болните са се увеличили с близо два пъти. Това е тревожно, но също така трябва да уточня, че са се увеличили и диагностични възможност, както и кампаниите, които имат за цел да информират обществото за опасността, която крие нелекуваният диабет.

Означава ли това, че българите сега са по-дебели и по-болни, отколкото са били преди 10 години?

Едва ли. Днес българите са по-скоро грешно информирани, що се отнася до заболяването диабет. В България липсва регистър на болните с това заболяване. Има много инициативи, които са адекватно подкрепени от Министерството на здравеопазването, но резултат липсва. Факт е, че болните от диабет се увеличават, но не може да се отрече, че днес все повече хора се стараят не само да се хранят, но и да живеят здравословно. Забелязва се един истински Ренесанс на алтернативната медицина, което в никакъв случай не е лошо, даже напротив.

Има ли добри специалисти еднокринолози в България докторе?

Разбира се, че има. В Университетските болници в Пловдив и София има специалисти, които без проблем могат да си съперничат със световните експерти в ендокринологията. Забелязва се интерес и към самата специалност и всяка година младите и добри специалисти стават все повече и повече.

Как да разпознаем диабета?

Диабетът не може да се разпознае. Това заболяване е почти толкова коварно, колкото е и високото кръвно налягане. Болните от диабет обикновено имат излишни килограми, както и хората, които страдат от затлъстяване задължително ще развият диабет, ако не вземат навременни мерки. Преди се говореше много за това, че симптом на диабета са честите сърбежи на половите органи, както и трудното зарастване на раните. Сега това не е достатъчно, както не е достатъчно и засиелната жажда и повишен апетит.

Днес се изследва гликираният хемоглобин. Това е и най-надеждното средство за скрининг. Ако той е над 6,1 милимола, тези хора трябва да се проследят. За по-голяма сигурност се прави още едно изследване след около час от първото, за да се открият предиабетните състояния. Тревожно е, че предиабетиците у нас са около 330 000. Поне половината от тях дори не подозират, че имат проблем с кръвната захар.

Вредно ли е самолечението?

Самолечението не е вредно, то е опасно. И това не се отнася само до диабета. Единственото самолечение в случая може да бъде приема на билки и спазването на диета. Всичко останало е рисковано.

Истина ли е, че спазването на диета е трудно при диабетиците, тъй като производството на инсулин изисква по-голям прием на храна?

Всичко е въпрос на воля, а в България освен воля се изисква и търпение, тъй като Здравната каса създава допълнителни проблеми на инсулинозависимите. Аналоговият инсулин е чувствително по-скъп и не провокира повишаване на теглото, но той се отпуска много трудно от Здравната каса. Лекуващият лекар обикновено изписва този вид инсулин на хора, които имат високи нива на кръвната захар и не успяват да се справят с диетата.

Вярно ли е, че болните от диабет развиват след време туморни клетки и могат да заболеят по-лесно от рак?

Все по-често се наблюдава свързаност между двете заболявания. Ако диабетиците не упражняват контрол над теглото си има голяма вероятност да се разболеят от рак на дебелото черво. При болните от диабет е по-висок и риска от рак на панкреаса и черния дроб. Хиперинсулинизмът има пряка връзка с развитието на някои видове карциноми. И тук пак се връщаме до онова, за което говорим непрекъснато – диета и спорт. Здравословното хранене и хигиената на физическата активност, положителните емоции и по-ниските нива на стреса могат да променят тази не особено приятна статистика.

Можем ли да говорим да епидемия от диабет?

А вие как мислите? Болните от диабет в България в момента са около 550 000. И тази цифра продължава да расте. За наша радост не сме в челните редици, сравнявайки положението у нас и в Европа. Най-много болни от диабет има в Англия и Германия. Финансовата криза също оказа влияние. В световен мащаб цифрата е около 165 000 000 души. Засега. След няколко години може и да са повече от 200 милиона.

Има ли начин да се ликвидира диабета доктор Ценов?

Има начин не само да се предпазим от диабет, но и да облекчим значително състоянието си, ако сме болни от диабет. Никоя болест не минава просто ей така, от самосебе си. Превенцията на това заболяване трябва да започне още в детска възраст с контрол по отношение на храната и двигателната активност на децата.

Същото се отнася и за възрастните. Ако се избегне предиабетното състояние, то по-нататък вече ще е по-лесно да се справим с излишъка на глюкоза в кръвта, ако има такъв. Клише е, но аз няма да престана да го повтарям – здравословно хранене и много движение, ниско тегло и по-малко стрес. Ето това може да изгони диабета, а и други неприятни болести далеч. Не е толкова сложно, а и е значително по-евтино, отколкото лечението, било то на диабет или на някое друго заболяване. Да не забравяме също така, че някои лекарства също могат да отключат диабета. Ето защо е важно да се обърнем към природата, билките и естествените средства за лечение и защита, каквито са капките Диабетал.