Заболявания

Диабетът, често наричан от лекарите и захарен диабет, представлява група от метаболитни заболявания, при които лицето е с висока кръвна глюкоза (кръвна захар), или недостатъчно производството на инсулин

При това заболяване клетките на организма не реагират правилно на инсулина. Пациентите с висока кръвна захар обикновено се оплакват от полиурия (често уриниране), усещат честа и силна жажда (полидипсия) и понякога имат завишен апетит (полифагия).

Съществуват три типа диабет:

11111121

Диабет тип 1

При него ялото не произвежда инсулин. Описван е още и като инсулинозависим диабет, ювенилен диабет или ранен диабет. Хората обикновено развиват диабет тип 1 преди 40-тата си година, обикновено в началото на зряла възраст или по време на юношеските години.

Диабет тип 1 не е толкова често срещан, колкото диабет тип 2. На всеки 100 заболели от диабет, 10 ще са с диабет тип 1.

Онези, които имат диабет тип 1 трябва да вземат инсулинови инжекции до края на живота си. Те също така трябва да гарантират подходящи нива на кръвната захар чрез извършване на редовни кръвни изследвания и специална диета.

Диабет тип 2

Тялото не произвежда достатъчно инсулин или  клетките не реагират на инсулина. Това се нарича още и инсулинова резистентност.

Около 90% от всички случаи на диабет по света са от този тип.

Някои хора могат да бъдат в състояние да контролират своя диабет тип 2. За това е необходимо да отслабнат, да преминат на подходящ за заболяването им хранителен режим, да правят редовно упражнения и да извършват мониторинг на нивата на кръвната захар. Въпреки това, диабет тип 2 обикновено е прогресивно заболяване – постепенно положението става все по-лошо и пациентът вероятно ще трябва да приема инсулин, обикновено под формата на таблетки.

Онези, които имат наднормено тегло и затлъстяване,   имат и много по-висок риск от развитие на диабет тип 2, за разлика от хората, които се стараят да живеят здравословно. Хората с голям процент висцерална мастна тъкан, известна също като централно затлъстяване, с мазнини около корема или абдоминално затлъстяване, са особено изложени на риск да развият диабет тип 2. Наднорменото тегло или така нареченото затлъстяване кара тялото да освобождава вещества, които могат да дестабилизират сърдечно-съдовите и метаболитните системи на тялото.

Повишената телесна маса, физическата неактивност и неправилното хранене допринасят за риска от развитие на диабет тип 2. Пиенето само на една кутия кока-кола на ден може да повиши риска от развитие на диабет тип 2 с 22%, алармират изследователи от Imperial College Лондон, съобщава списание Диабетология. Учените смятат, че влиянието на сладките безалкохолни напитки върху риска от диабет е пряко. Тези вредни напитки не просто правят хората дебели, те ги разболяват.

Колкото повече остаряваме, толкова по-вероятно е да се разболеем от диабет тип 2. Специалистите нямат единно мнение по въпроса, но казват, че това е така, тъй като с годините ние сме склонни да наддаваме на тегло и да ставаме все по-малко физически активни. Онези, които имат близък роднина, който е с диабет тип 2, също имат по-висок риск от развитие на болестта.

Мъжете, чиито нива на тестостерон са по-ниски, е установено, че имат по-висок риск от развитие на диабет тип 2. Изследователи от университета в Единбург, Шотландия, твърдят, че ниските нива на тестостерон са свързани с инсулиновата резистентност.

Гестационен диабет

Този тип диабет засяга жените по време на бременността. Някои от тях имат много високи нива на глюкоза в кръвта, а телата им не са в състояние да произвеждат достатъчно инсулин, за транспортиране на цялата глюкоза в клетките, което води до прогресивно нарастващите нива на глюкоза.

Диагностиката на гестационния диабет се прави по време на бременност.

По-голямата част от пациентите с гестационен диабет могат да контролират диабета си с упражнения, диета и билкови препарати, какъвто е и Диебетал. Между 10% и 20% от тях ще трябва да се вземат и други лекарства за контрол на кръвната захар. Недиагностицираният или неконтролиран гестационен диабет може да повиши риска от усложнения по време на раждане.

Учени от Националния здравен институт и Харвардския университет са установили, че жените, които са се хранили преди да забременеят с храна с високо съдържание на животински мазнини и холестерол, имат по-висок риск от гестационен диабет, в сравнение с онези, чиито диети са с ниско съдържание на холестерол и животински мазнини.

Диабетът (захарен диабет), се класифицира като заболяване на метаболизма. Метаболизмът се отнася до начина, по който тялото ни използва смляната храна за енергия и растеж. Повечето от това, което ядем се разгражда до глюкоза. Глюкозата е форма на захар в кръвта – това е основният източник на гориво за тялото ни. Глюкозата не може да влезе в клетките без инсулин.

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса. След хранене, панкреасът автоматично освобождава достатъчно количество инсулин, за да се премести  глюкозата в кръвта.

Болните от диабет имат високо съдържание на глюкоза в кръвта, което се нарича и хипергликемия. Това е така, защото тялото или не произвежда достатъчно инсулин, или има клетки, които не реагират правилно на инсулина, който панкреаса произвежда. Това води до твърде много глюкоза, която се натрупва в кръвта. Този излишък на кръвната захар в крайна сметка преминава от организма с урината. За подпомагането на това състояние, както и за пречистването на кръвта и за по-ниски нива на кръвната захар, е необходимо да се взимат допълнително хранителни добавки. Диабетал е правилният избор, както заради напълно естествения си състав, така и заради ефективността, с която елиминира всички усложнения, свързани с диабета.