Аспирин за диабетици

Голяма част от лекарите препоръчват на хората с диабет, особено на онези, които имат диабет тип 2, да вземат един аспирин дневно

|

Може ли диабетиците да правят превенция на сърдечните болести с аспирин?
Може ли диабетиците да правят превенция на сърдечните болести с аспирин?

Многобройни проучвания в тази област не дават кой знае какви резултати за това дали да се ползва аспирина като превантивна мярка. На този етап много от учените смятат, че ползите от лекарството са неоспорими и надхвърлят всички свои недостатъци. Затова по-добре да се ползва, отколкото да не се ползва аспирин при диабет тип 2.

Аспирин при диабет помага за поддържането на здраво сърце и кръвоносни съдове.

Учени от Американската диабетна асоциация смятат, че е разумно да се използва това лекарство при диабетици с висок риск от развитие на усложнения, като например заболявания на сърдечно-съдовата система, но ако пациентът има малка вероятност за поява на тези заболявания, не трябва да се вземат аспирин. Малки дози от лекарството (около 75-160 мг на ден) се препоръчват за достъп до всички жени над 60 и мъже на възраст над 50 години, при които са наблюдавани най-малко един рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Лечение и превенция на сърдечните болести с малки дози от това лекарство отдавна се използва в медицината за предпазване от удар или инфаркт на миокарда, дори при хора без диабет.

Американски учени са провели изследвания, които са показали, че аспирин при диабет може да намали риска от инсулти и инфаркти, особено при тези хора, чиито съдове са стеснени поради образуването на плака. И все пак, аспиринът трябва да се приема само след щателен преглед и консултация с лекар.

Споделете статията

Добавете коментар