Диня при диабет?

Може ли да се яде диня при диабет?

Вкусната диня е полезна за диабетиците
Вкусната диня е полезна за диабетиците

Диабетната диета не изключва консумацията на този вкусен и здравословен плод. Диня може да се яде като отделно хранене, и като я комбинирате с храни, богати на протеини и здравословни мазнини.

Ако динята при диабет е включена в диетата в умерени количества, тя обикновено не предизвиква някакви здравословни проблеми. В този случай тя е безценна за здравето на диабетика. Динята съдържа фруктоза, която е полезна за диабетиците, тъй като малко количество от нея се абсорбира от тялото, без разходи на инсулин. Динята е доставчик на полезни витамини и минерали. Тя съдържа: тиамин, ниацин, рибофлавин, пантотенова и фолиева киселина, витамини А, С, В6, селен, флуор, магнезий, фосфор, манган, калий и калций. Поради високото съдържание на хранителни вещества, динята се разрешава за консумация при диабет.

Лекарите препоръчват яденето на 600-800 грама диня на ден. Тъй като е сезонен плод, хората с диабет могат да ограничат консумацията на други храни, съдържащи скорбяла и да се наслаждават на уханната диня. За да се избегнат резки колебания в кръвната захар, дневната доза от този невероятен плод трябва да бъде разделена на няколко етапа. Могат да се ядат парчета по 150-200 грама 3-4 пъти на ден.

Болните от диабет тип 2 могат да консумират по-големи количества диня, без да се притесняват. Те биха могли, също така, да си организират и разтоварващи дни с диня, предвид наднормените килограми, ако имат такива.

Споделете статията

Добавете коментар